Saturday, August 1

++LAWAN++

mak ayah kata jangan melawan...
cikgu kata jangan berlawan...
orang tua-tua selalu kata jangan cari lawan...


tapi kau tak sedar, kau memang suka melawan, berlawan dan cari lawan..
sebab kau manusia..
lagi di tegah lagi kau megah..

dan kau juga tak sedar..bukan si Minah yang perlu kau lawan.. bukan jugak si Mamat...apatah lagi si Ali atau Siti...bukan pak Salleh kedai runcit..atau mak Leha jual tebu..tapi...

kau perlu lawan "dia"...dia yg kau lihat bila kau pandang ke dalam cermin..ya! dia....

KENAPA?

--- sebab DR.M kata melayu mudah lupa... jd kau jgn biar diri kau lupa..buktikan pada dunia, bkn semua melayu sama.. kau jangan lupa asal usul kau..kau jgn lupa Tuhan kau..kau jgn lupa Mak Bapak kau..kau jangan lupa cita-cita kau..ya..ya..aku tahu kau berdarah muda..darah merah yg mdidih..melaungkan kebebasan..merintih minta ruang kehidupan..

tapi jangan L.U.P.A...kau melayu yang ada adat, ada budaya..kau Melayu..melayu rambutnya hitam..bukan merah. bukan biru..bukan jingga..bukan kuning!!! kau Melayu..lidah kau lidah belacan..lidah budu..lidah cencaluk..jadi tak payah kau lupa bahasa kau..tak payah kau lupa SIAPA kau! apa ada dngan prinsip barat yg kau banggakan itu? apa ada dengan 'minda terbuka' yang kau war-warkan itu?? apa ada dengan selera barat yg kau tayang sana sini itu???

Hang Tuah kata, Takkan Melayu Hilang di Dunia..tapi aku rasa melayu dah makin hilang.. ya kau boleh kata Melayu banyak..tapi yang banyak itu suka berpesta, berjoli sini sana, wanitanya yg sentiasa dengan celana, lelakinya yg dah hilang pesona..


kau jangan LUPA..kalau kau lupa, kau akan di jajah di tanah kau ini..kalau kau lupa, kau akan dipijak-pijak di bumi nenek moyang kau ini..
aku juga selalu lupa..kadang-kadang tergelincir..tapi aku sedang mencuba..melawan 'dia'...sebab dia ini mudah lupa..

kalau boleh..kau hayati lirik lagu ini...kau selami jiwanya..kau amati kebenarannya..dulu aku selalu di suruh nyanyikan lagu ini di perhimpunan sekolah..tersentuh hati aku bila liriknya berlagu di telinga..suara anak-anak melayu yg masih mentah,masih belum melihat isi dunia..kuat dan semangat mendendang lagu Warisan...teman, kau jangan lupa warisan kau...


Lagu: Warisan

Anak kecil main api
Terbakar hatinya sendiri
Air mata darah bercampur keringat
Bumi dipijak milik orang

Nenek moyang kaya raya
Tergadai seluruh harta benda
Akibat sengketa sesamalah kita
Cinta lenyap di arus zaman

Indahnya bumi kita ini
Warisan berkurun lamanya
Hasil mengalir ke tangan yang lain
Pribumi merintih sendiri

Masa depan sungguh kelam
Kan lenyap peristiwa semalam
Tertutuplah hati terkunci mati
Maruah peribadi dah hilang

Kini kita cuma tinggal kuasa
Yang akan menentukan bangsa
Bersatulah hati bersama berbakti
Pulih kembali harga diri

Kita sudah tiada masa
Majulah dengan Maha Perkasa
Janganlah terlalai teruskan usaha
Melayu Gagah Di NusantaraNota: aku bukan menghebahkan isu perkauman..aku cuma beri peringatan kpd anak bangsa melayu...contohi kaum-kaum lain yg teguh bersama menjunjung jati diri mereka..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Places i've been to


visited 9 states (4%)